Rasstandard Dorper/Vit Dorper

Rasstandard för de två raserna beskrivs tillsammans även om de är två skilda raser. Korsning mellan de båda raserna resulterar i en korsningsavkomma.

Dorpern klassificeras enligt en standard som kallas ”the standard of excellence” och denna är framtagen av ”Dorper Sheep Breeders Society of South Africa”. Avsikten med denna standard är att bedöma djuret på en poängskala utifrån de exteriöra egenskaperna.

”Standard of excellence”- skala
Omdöme poäng

  • Väldigt bra 5 poäng
  • Över medel 4 poäng
  • Medel 3 poäng
  • Under medel 2 poäng
  • Bör ej användas 1 poäng


Poängssystemet i Sydafrika delar upp djur i två grupper. Djur ämnade för renrasig avel och köttproduktion (4 och 5 poäng) och djur ämnade enbart för köttproduktion (2 och 3 poäng).

Huvud

Ädelt med stora ögon placerade brett isär och väl skyddade. En kraftig mule med en välformad mun med välplacerade läppar, djupa käkar. Pannan får inte vara konkav. Öronens storlek måste vara proportionerligt med huvudet. En utvecklad hornbas eller små horn hos baggen är idealet. Stora horn är inte önskvärt, men tillåtet. Huvudhåret måste vara svart, kort och halvmatt i dorpern och vitt, kort och halvmatt i den vita dorpern. Lokaliserat fett är inte tillåtet.

Framparti och hals

Halsen ska vara av medium längd, välmusklad, bred och välsammansatt med frampartiet. Bogen fast och bred. En viss framskjutning av bringan i lagom bredd och bra djup är idealet. Frambenen måste vara raka och välplacerade. Klövarna får inte vara för delade och utan svaghet i klövleden. Svag klövled och x-ben diskrimineras emot beroende av grad. ”Lösa” bogar, en rak bringa utan förskjutning förbi bogen och en onaturlig gång är ansett som diskvalificerande fel.

Kropp

Idealet är en lång, djup och bred kropp med väl välvda revben samt bred och fyllig sadel (loin). Djuret måste ha en rak rygg, men en svag sänkning bakom skuldrorna är tillåtet om djuret har en mycket utvecklad sadel.

Bakparti

Ett långt och brett bakparti är idealet. Både in- och utsidan skall vara välmusklad och djupt i vuxna djur. Kraftiga välplacerade bakben, med stadiga klövar och en stark klövled. Svaga klövleder diskrimineras emot beroende av grad. Bakbenen måste vara väl vinklade.

Könsorgan

Välutvecklat juver och könsorgan är ett måste på tackan. Pungen hos baggen får inte vara för låg och testiklarna jämna och inte för små. En ”delad” pung är inte önskvärt.

Generellt intryck

Djuret måste vara harmoniskt och välproportionerligt med ett lugnt temperament och ett spänstigt uttryck.

Storlek och tillväxt

(repr. av bokstaven G)

Ett djur med en vikt som passar sin ålder är idealet. Ett för litet eller för stort djur måste diskrimineras emot.


Ålder: Baggar & bagglamm Tackor & tacklamm 

6 månader 54,6 kg 47.8 kg

9 månader 69.5 kg 54,8 kg

11 månader 80 kg 65.2 kg

1 år 92,8 kg 70,9 kg, 2 tänder

2 år 102,2 kg 84,3 kg, 4 tänder

3-4 år + 105,5 kg 95 kg, 6 tänder

Färgmönster

(repr. av bokstaven P)

Dorper:

Ett vitt djur med svart enbart på huvud och hals är idealet. Svarta fläckar i begränsat antal är tillåtet på kroppen och benen. Bruna hår runt ögonen, ett opigmenterat juver och under svansen samt vita klövar är inte önskvärt.


Vit dorper:

Ett vitt djur med full pigmentering runt ögonen, under svansen, på juvret och spenarna är idealet. Ett begränsat antal fläckar är tillåtet på öronen och undersidan av kroppen.

Fettdistribution

(repr. av bokstaven D)

För mycket lokaliserat fett (oavsett var på kroppen) är inte önskvärt. Ett tunt, jämnt lager av fett över slaktkroppen och mellan muskelfibrerna är idealet. Djuret måste kännas fast och muskulöst vid hantering.

Helhet

(repr. av bokstaven T)

Helhet är bedömd baserad på till vilken grad djuret överensstämmer med rasstandarden med fokus på form, storlek och fett, distribution med färgmönster och päls skall bedömas med högre tolerans.

Päls

(repr. av bokstaven H)

Idealet är en relativt kort och lagom tjock blandning av hår och ull med en ren undersida. För mycket ull eller hår är inte önskvärt och ett djur med enbart ull eller hår är ett fel. En fullständig man är diskvalificerande.