Den sydafrikanska köttrasen Dorper är ett medelstort (baggen 90-105 kg, tackan 70-85 kg) vitt får med svart huvud och hals (Dorper) eller ett helvitt får (Vit Dorper). De är dock två skilda raser och får inte korsas i renrasig avel. Dorpern uppstod vid mitten av 1900-talet genom att para Dorset Horn-baggar med tackor av Blackheaded persianras.

Rasföreningen bildades 1950.

Starka djur

Dorpern avlades för de tuffa förhållandena i Sydafrika, och den klarar både hettan i Mexiko och den extrema kylan i Kanada. Den är inte kräsen vad gäller betesval och klarar sig bra även på magra marker. Den behöver inte klippas, fällen ömsas spontant.

Livskraftiga

Lammen föds livskraftiga och växer snabbt. Dorperfåret är också känt för en naturlig moståndskraft mot parasiter. Det finns över 10 miljoner Dorperfår i Sydafrika. 

Dorperns intåg i Sverige

Tack vare Ina Eriksson introducerades rasen i Sverige i januari 2010 då de första dorperembryona lades in i en grupp mottagartackor av ett veterinärteam från Kanada. I juni föddes de första renrasiga dorprarna. Idag fortsätter andra avelsarbetet efter Ina. Vill ni veta mer om hur rasen kom till Sverige kan ni ladda hem denna artikel som Jasna Bohlin skrivit. 

Ladda hem artikel.